«Γιατί νιώθουν περήφανοι οι ομοφυλόφιλοι με το Athens Pride;»

296

Του Κώστα Κώτση

Πήγα στο Athens Pride που έγινε το περασμένο Σάββατο 10/6, στο Σύνταγμα. Αν και είμαι ετεροφυλόφιλος, ήθελα να δω πως είναι αυτή η καθιερωμένη γιορτή των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών και γενικότερα της ΛΟΑΤ (LGBT) κοινότητας.

Το Athens Pride διεξάγεται κάθε χρόνο τέτοιο καιρό στο κέντρο της Αθήνας, με παρέλαση όλων των συμμετεχόντων. Φέτος, το σύνθημα-σλόγκαν ήταν το «Θέμα Παιδείας» και η παρέλαση ξεκίνησε από τη Λεωφόρο Αμαλίας, μπροστά στη Βουλή. Οι συμμετέχοντες στην παρέλαση διέσχισαν την Πανεπιστημίου και στη συνέχεια ανέβηκαν τη Σταδίου και κατέληξαν στην κάτω μεριά της πλατείας Συντάγματος.

Η ημέρα αυτή λέγεται αλλιώς και «Ημέρα Υπερηφάνειας». Και κάπου εδώ έρχονται για να διαφωνήσουν αρκετοί ετεροφυλόφιλοι. Πολλοί πιστεύουν ότι το Athens Pride είναι προκλητικό. Άλλοι θεωρούν ότι είναι αχρείαστο, «σαν να είσαι υπερήφανος δηλαδή που είσαι άνθρωπος ή που έχεις δύο πόδια». Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι φυσιολογική και δεν πρόκειται ποτέ να είναι. Τέτοια ήταν τα αρνητικά σχόλια που διάβασα τις τελευταίες ημέρες στο facebook. Βεβαίως, δεν έλειπαν και τα θετικά σχόλια στήριξης από αρκετούς.

Ας εξετάσουμε ωστόσο τα όσα αρνητικά αναφέρθηκαν. Σχετικά με το εάν είναι ή δεν είναι φυσιολογική η ομοφυλοφιλία: για αυτό έχει δοθεί από τους επιστήμονες σαφή απάντηση. Η ομοφυλοφιλία είναι φυσιολογική. Παρατηρείται από την αρχαιότητα στον άνθρωπο και μάλιστα συναντάται σε πολλά είδη ζώων.

Το εάν κάποιος ελκύεται ερωτικά από τους άνδρες, τις γυναίκες ή και τα δύο φύλα, δεν το επιλέγει. Είναι κάτι που προέρχεται από μέσα του, χωρίς να το έχει διαλέξει ο ίδιος και χωρίς να μπορεί να το καθορίσει. Αυτό αποτελεί τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ανθρώπου. Και όταν μιλάμε για σεξουαλικό προσανατολισμό, εννοούμε το να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος, ετεροφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος (ως σεξουαλικός προσανατολισμός, θεωρείται και η ασεξουαλικότητα). Ο σεξουαλικός προσανατολισμός μάλιστα του ανθρώπου, δεν είναι το ίδιο με την ταυτότητα του φύλου του. Μπορεί, ας πούμε, μία γυναίκα να είναι λεσβία και να την ελκύουν ερωτικά μόνο οι γυναίκες, ωστόσο να έχει θηλυκά χαρακτηριστικά και όχι αρρενωπά όπως θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος.

Όσον αφορά τώρα την προκλητικότητα του Athens Pride: βλέποντας την παρέλαση και έχοντας προσωπική άποψη από το σύνολο της εκδήλωσης και όχι απλώς από μία φωτογραφία που είδα στο facebook, πιστεύω πως δεν ήταν καθόλου προκλητικό. Εκτός και αν έχουμε φτάσει σε σημείο να θεωρούμε προκλητικό το να περπατάνε δύο άνδρες ή δύο γυναίκες χέρι-χέρι. Πολύ λίγοι ήταν ας πουμε οι άνδρες που φόραγαν γυναικεία ρούχα (υποθέτω πως αυτό θεωρείται από κάποιους προκλητικότητα).

Ακόμη κι έτσι, εγώ δεν το θεωρώ αυτό προκλητικό. Δικαίωμα ενός ανθρώπου να ντύνεται διαφορετικά από αυτό που ορίζεται από το φύλο του. Μπορεί να με βρίσκει προσωπικά κάπως αντίθετο το να δω έναν άνδρα να ντύνεται γυναικεία, αλλά ούτε θα τον χλευάσω, ούτε θα τον ειρωνευτώ, ούτε θα του επιτεθώ λεκτικά (πολύ περισσότερο ούτε σωματικά).

Αντιλαμβάνομαι άλλωστε και κατανοώ τα «απωθημένα» που μπορεί να έχει από τις στερήσεις που του επέβαλλε αυτή η κοινωνία. Και εδώ ερχόμαστε για να εξετάσουμε το γιατί είναι απαραίτητο το Athens Pride. Γιατί είναι αναγκαίο για έναν γκέι να δηλώσει ότι είναι υπερήφανος! Γιατί δεν είναι απαραίτητο αυτό, αντίστοιχα για έναν ετεροφυλόφιλο (στρέιτ) άνδρα.

Η απάντηση είναι σαφής. Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες έχουν δεχθεί τόσα χρόνια το ρατσισμό και την χλεύη της κοινωνίας. Οι ομοφυλόφιλοι είναι αυτοί που δέχονταν bullying (μπούλινγκ) στο σχολείο, επειδή ήταν διαφορετικοί από τα άλλα αγόρια και κορίτσια. Ποτέ ένας στρέιτ δεν δέχθηκε κοροϊδία από κανέναν για το φιλί που έδωσε σε μία γυναίκα όταν ήταν σε κάποια καφετέρια ή για το χέρι που της έπιασε. Κατά συνέπεια, ποιος ο λόγος για έναν στρέιτ να διαδηλώσει για το ότι είναι υπερήφανος που είναι στρέιτ;

Εφόσον η κοινωνία έστησε στον τοίχο αυτούς τους ανθρώπους, όλα αυτά τα χρόνια, εφόσον τους έκανε να ντρέπονται για κάτι που οι ίδιοι δεν επέλεξαν και δεν μπόρεσαν να αλλάξουν (σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες – και γιατί να το αλλάξουν άλλωστε), είναι πλέον αναγκασμένη να δεχθεί την προσπάθειά τους να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους στρέιτ. Είναι πλέον αναγκασμένη να δεχθεί την παρέλαση αυτών των ανθρώπων που καταπιέστηκαν για πολλά χρόνια.

Για αυτούς τους λόγους, είναι ακόμη απαραίτητο το Athens Pride. Διότι δεν έχουμε μάθει σαν άνθρωποι να σεβόμαστε (όχι απαραίτητα να αποδεχόμαστε, αλλά να σεβόμαστε) τη διαφορετική τάση του κάθε ανθρώπου, ως προς την προσωπική του ζωή. Όταν οι ομοφυλόφιλοι δεν θα είναι πλέον αντικείμενο χλευασμού, τότε ίσως να μην είναι απαραίτητο. Τώρα όμως είναι. Και μακάρι στο μέλλον να μην χρειάζεται η διεξαγωγή του, μόνο και μόνο για να πάψει ο όποιος διαχωρισμός των ανθρώπων από τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Και να φτάσουμε σε σημείο να αξιολογούμε τους ανθρώπους, αποκλειστικά και μόνο από το χαρακτήρα τους.

Υ.Γ.: Βλέπω να κυκλοφορεί στο ίντερνετ μία φωτογραφία με έναν άνδρα γυμνό και ένα παιδί να βλέπει σοκαρισμένο το ανδρικό του μόριο. Δεν ξέρω αν είναι από το φετινό Pride ή όχι. Αν είναι, είμαι ξεκάθαρα αντίθετος με το να κυκλοφορεί κάποιος γυμνός στους δρόμους. Και είμαι το ίδιο αντίθετος, ασχέτως αν είναι γκέι ή στρέιτ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ