Γιατί έγινε η καθίζηση (11.5.2018) του υπαίθριου χώρου στάθμευσης στην Καλλιθέα, πάνω από τον Ιλισσό

Το συμβάν
Το απόγευμα της Παρασκευής 11 Μαΐου 2018, σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης κοντά στον ΗΣΑΠ Ταύρου, έγινε μια μεγάλη καθίζηση του οδοστρώματος παρασέρνοντας τρία παρκαρισμένα αυτοκίνητα.  Το γεγονός αυτό έφερε στο προσκήνιο τον ποταμό Ιλισσό και μας έδωσε αφορμή να επισκεφτούμε για ακόμα μια φορά την περιοχή για να πραγματοποιήσουμε αυτοψίαυπέργεια αυτή την φορά, για να την συνδυάσουμε με τις υπόγειες μας εξερευνήσεις και αυτοψίες κατά την διάρκεια των ετών 2016 και 2017. Το παρόν άρθρο είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης όλων αυτών των δεδομένων.
Περί Ιλισσού
Το τμήμα του Ιλισσού για το οποίο γίνεται λόγος, δεν αποτελεί φυσική κοίτη του ποταμού, παρά ένα τεχνητό κανάλι εκτροπής των νερών του για την αποσυμφόρηση του Κηφισού, αφού μέχρι την κατασκευή του, ο Ιλισσός έχυνε τα νερά του στον Κηφισό. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα (1905 περίπου) με αφετηρία στο ύψος της οδού Ευαγγελιστρίας με την Παναγή Τσαλδάρη (Χαμοστέρνας) στην Καλλιθέα και πέρας στον Φαληρικό Όρμο, στο ύψος της λεωφόρου Ποσειδώνος, όπου και κατασκευάστηκε μια πεντάτοξη πέτρινη γέφυρα που σώζεται μέχρι και σήμερα. Το κανάλι αυτό έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα. Αναλυτικό άρθρο για το τμήμα αυτό έχουμε γράψει το 2016 και μπορείτε να το δείτε εδώ:
Την δεκαετία του ’80 με τα έργα κατασκευής του σταθμού ΗΣΑΠ του Ταύρου καλύφθηκε το κανάλι αυτό και πάνω του χωροθετήθηκαν χώροι στάθμευσης, άθλησης και περιπάτου. Μια κοινή πρακτική δημιουργίας χώρου με κάλυψη ρέματος, που εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα δυστυχώς.
Στο σημείο του γεγονότος, Π. Τσαλδάρη και Χαροκόπου είχε χωροθετηθεί και λειτουργούσε υπαίθριος, ανοιχτός χώρος στάθμευσης, που εξυπηρετεί κυρίως τους επιβάτες του ΗΣΑΠ.
Με την πρόσφατη νεροποντή όπως γράψαμε, έγινε μια μεγάλη καθίζηση του οδοστρώματος παρασέρνοντας τρία παρκαρισμένα αυτοκίνητα και αποκαλύπτοντας το πλευρικό τοιχείο του Ιλισσού. Συγκεκριμένα το δεξιά, στην διεύθυνση προς κατάντι.

Περισσότερα εδώ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ