Βαγγέλης Παπαδάκης: ΣΚΥΛΙΣΙΑ  ΖΩΗ

Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 όταν ερχόταν κάποιο τσίρκο στην Αθήνα εξαφανίζονταν τα αδέσποτα της περιοχής.  Κάποιοι μάζευαν τα σκυλιά και τα γατιά και τα πούλαγαν για τροφή των άγριων ζώων του τσίρκου.  Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, τα τσίρκα απαγορεύεται να έχουν ζώα και η κακοποίηση τους στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και σε όλη την Ευρώπη, είναι σοβαρό αδίκημα. Ακόμη και η κακοποίηση από αμέλεια. Γιατί η κακοποίηση των ζώων προσβάλλει ουσιαστικά και συμβολικά την έννοια της ζωής και είναι αντίθετη στις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού καθώς και κάθε γνωστής θρησκείας.

Τα δικαιώματα των ζώων δεν είναι σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά είναι σε συνάρτηση με αυτά.  Έρευνες έχουν δείξει πως όποιος κακοποιεί ένα ζώο εύκολα μπορεί να κακοποιήσει ένα παιδί, έναν ηλικιωμένο, οποιονδήποτε.  Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίοι που συχνά μια τέτοια συμπεριφορά πηγαίνει χέρι-χέρι με την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Τα λέμε αυτά γιατί στην Καλλιθέα ο δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος εφαρμόζει μια πολιτική για τα αδέσποτα που συστηματικά παραβιάζει τα δικαιώματα των ζώων όπως και των ανθρώπων.  Στέκεται αδιάφορος στο ζήτημα αυτό κρατώντας μια αφ’ υψηλού, κάλπικη ανθρωπιστική στάση.  Το αποτέλεσμα είναι μια πολιτική που δεν μπορεί να συνθέσει δημιουργικά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αδέσποτων ζώων και των ανθρώπων.  Ο δήμαρχος μ’ αυτά που κάνει τυραννάει και ανθρώπους και ζώα, δίνοντας έτσι ένα κάκιστο δημόσιο παράδειγμα στην πόλη.

Ας δούμε δύο περιπτώσεις.

  • Επί τρία χρόνια ο δήμαρχος συντηρεί ένα παράνομο καταφύγιο αδέσποτων σκυλιών στο λόφο Σικελίας, σ’ ένα χάλασμα, άγνωστου ιδιοκτήτη δίπλα σε σχολεία(!) με τα ζώα φυλακισμένα, χωρίς τη μόνιμη παρουσία ανθρώπων. Έτσι τα σκυλιά ξεσηκώνονται, τυραννώντας με τη σειρά τους τούς περίοικους. Εικοσιέξι άνθρωποι παλεύουν χρόνια να διαλυθεί το παράνομο καταφύγιο, ν’ απελευθερωθούν τα ζώα, να ησυχάσουν και αυτοί, όμως ο δήμαρχος αδιαφορεί. Κι έρχεται τώρα ο Συνήγορος του Πολίτη και του κάνει συστάσεις να συμμορφωθεί με το Νόμο.  Έρχεται και η νομική υπηρεσία του δήμου (!!!) και κάνει ανάλογες συστάσεις, όμως ο δήμαρχος θέλει να δείξει πυγμή.  Απαντάει βέβαια στον Συνήγορο του Πολίτη ότι θα το τακτοποιήσει το ζήτημα  σε “εύλογο χρονικό διάστημα”, όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο, η υπεύθυνη αντιδήμαρχος λέει πως πρώτα πρέπει να βρεθεί  το κατάλυμα. Εμείς νομίζουμε πως ο δήμαρχος θέλει να κερδίσει χρόνο για να μην κάνει τίποτα τελικά.  Ο νόμος λέει πως τα σκυλιά πρέπει να απελευθερωθούν και όχι να μεταστεγαστούν κάπου αλλού στην πόλη.
  • Δεύτερο παράδειγμα έχουμε στην περιοχή του Ωνασείου, όπου μια ομάδα αδέσποτων σκυλιών κινείται ανεξέλεγκτα, παρουσιάζοντας μια ιδιαίτερη επιθετικότητα σκοτώνοντας μάλιστα άλλα ζώα. Ο δήμαρχος και σ΄ αυτή την περίπτωση δεν υπερασπίζεται ούτε τα δικαιώματα των ζώων ούτε των ανθρώπων.  Αντί να μαζέψει τα επιθετικά αδέσποτα και να τα οδηγήσει σ’ ένα νόμιμο καταφύγιο μακριά από την πόλη, να τα φροντίσει ειδικευμένο προσωπικό, και παράλληλα να ησυχάσει ο κόσμος στην περιοχή, ο δήμαρχος αφήνει την κατάσταση να εξελιχθεί προσδοκώντας να δώσει λύση … η φύση.  Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποιοι συμπολίτες μας του έκαναν μήνυση για παράβαση καθήκοντος.

Μπορεί η πολιτική του δημάρχου για τ’ αδέσποτα να μην έχει γυρίσει ακόμα την πόλη δεκαετίες πίσω στο παρελθόν, όμως δεν το λες και ευρωπαϊκό παρόν αυτό…

Βαγγέλης Παπαδάκης

επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλλιθέας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ