Απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους προς τους Δήμους μέχρι τον Ιούνιο

139

Η κοινοβουλευτική διαδικασία της συζήτησης και ψήφισης των νέων μέτρων της συμφωνίας κυβέρνησης – Θεσμών, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το χρονικό ορίζοντα της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ στη Βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο ορίζει  ότι οφειλές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα μπορούν να ρυθμιστούν ύστερα από αίτηση του οφειλέτη. Η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και από πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή μη καταβολής τέλους είναι πλήρης (100%) εφόσον καταβληθεί εφάπαξ το ποσό της οφειλής. Καθορίζεται απαλλαγή των προσαυξήσεων και άλλων επιβαρύνσεων κατά 80%, εφόσον πραγματοποιηθεί ρύθμιση της οφειλής σε δύο έως είκοσι τέσσερις δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη από 20 ευρώ. Δυνατότητα απαλλαγής κατά 50% των προσαυξήσεων δίνεται όταν οι οφειλές ρυθμίζονται σε είκοσι πέντε έως σαράντα οκτώ δόσεις, κατά 30% για ρύθμιση και καταβολή οφειλής από σαράντα εννέα έως εβδομήντα δύο δόσεις και κατά 10% εφόσον οι οφειλές ρυθμίζονται και καταβάλλονται σε 73 έως 100 δόσεις. Η διαγραφή των προσαυξήσεων θα γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, ώστε το κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο να μπορεί να υπαχθεί σε όποια κατηγορία επιθυμεί ανεξαρτήτως ποσού οφειλής.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αυτή τη στιγμή το Πολυνομοσχέδιο βρίσκεται στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης και έχει ολοκληρωθεί η σχετική επεξεργασία του από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ). Το νομοσχέδιο επίσης έχει λάβει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τη δημοσιονομική έγκριση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το νομοσχέδιο έχει λάβει «σειρά» για την εισαγωγή του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση του.

“Μπλέξιμο” μετά τη συμφωνία

Σε “κανονικές” συνθήκες το πολυνομοσχέδιο επρόκειτο να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και να ψηφισθει έως τις 20 με 25 Μαΐου. 

Ωστόσο, μετά την επίτευξη της συμφωνίας, το πράγμα “μπλέκει”. Κι αυτό γιατί όπως ανακοίνωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, το νομοσχέδιο με τα μέτρα πρόκειται να εισαχθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και να ψηφισθει μέχρι τις 16 Μαΐου που επιστρέφει ο πρωθυπουργός από την Κίνα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι πιθανόν η εισαγωγή του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, να μεταφερθεί μετά τη σχετική διαδικασία. Ωστόσο στελέχη του ΥΠΕΣ, δεν απέκλειαν το νομοσχέδιο να κατατεθεί τις αμέσως επόμενες μέρες προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες, σημείωνοντας ταυτόχρονα ότι «όλα είναι έτοιμα». Αυτό εξάλλου υπαινίχτηκε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, στη συνάντηση με τον δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας, Χρήστο Νικολάου, τονίζοντας ότι σύντομα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την εισαγωγή του στη Βουλή, θα ακολουθήσει η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές και στη συνέχεια στην Ολομέλεια προκειμένου να ψηφιστεί. Σε αυτή την περίπτωση παράλληλα με την ψήφιση των μέτρων και αντίμετρων, μπορεί να προχωρούν και οι διαδικασίες για το πολυνομοσχέδιο, όποτε η τελική ψηφοφορία να γίνει αμέσως μετά τη διαδικασία για την επικύρωση της συμφωνίας και άρα το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ να έχει ψηφισθει έως τις 25 Μαΐου. 

Αν όμως το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ κατατεθεί τελικώς μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μέτρα τότε η ψήφιση του μετακινείται εκ των πραγμάτων για τις αρχές Ιουνίου. 

Πηγή: aftodioikisi.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ