Απίστευτο και ελληνικό! Για να μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια» διπλασιάζουν τους πλειστηριασμούς

Διπλασιάζονται οι πλειστηριασμοί που αναμένεται να γίνουν το 2019 σε πάνω από 30.000 όπως προγραμματίζουν οι τράπεζες, με σκοπό να πιάσουν το στόχο μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά 50 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναλάβει δεσμεύσεις στις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Ευρώπης, ότι θα περιορίσουν την τριετία 2019-2021 το ύψος των προβληματικών δανείων στα 35 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, που έδωσε εκπρόσωπος της Eurobank στο συνέδριο ακινήτων της Prodexpo, οι πλειστηριασμοί θα ξεπεράσουν τις 30.000 με βάση τις εκτιμήσεις ότι το 2018 θα κλείσει με 16.000 πλειστηριασμούς από 8.000 που είναι μέχρι σήμερα.

Ο γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών δανείων λιανικής τραπεζικής της Eurobank Τάσος Πανούσης, υποστήριξε ότι η προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων ήδη έχει σημαντικά αποτελέσματα, υπενθυμίζοντας ότι τον Μάρτιο του 2016 τα κόκκινα είχαν ανέλθει σε 107 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, τα «κόκκινα» η μείωση θα επιτευχθεί με τους εξής τρόπους: κατά 50% με πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, κατά 25% περίπου με ρυθμίσεις δανείων, κατά 20% μέσω πλειστηριασμών και κατά 10% μέσω διαγραφών.

Από την πλευρά του, ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Γεωργακόπουλος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι αποτελέσματα γενναίων ρυθμίσεων που έχουν γίνει τα τελευταία τρίμηνα θα φανούν σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα. «Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε τα τελευταία τρίμηνα σε ρυθμίσεις δανείων 8 δισ. ευρώ με κόστος 1,3 δισ. ευρώ, τα θετικά αυτά αποτελέσματα θα φανούν σε ένα περίπου χρόνο στην εικόνα της τράπεζας», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε επίσης, ότι ότι το αποτέλεσμα των προσπαθειών στο τομέα της μείωσης των κόκκινων δανείων είναι εντυπωσιακό για την Τράπεζα Πειραιώς καθώς έχουν υπερκαλυφθεί οι στόχοι, αλλά και γενικότερα για το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες έχουν πλέον οργανώσει τις δομές τους στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ ταυτόχρονα το θεσμικό πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε ειδικά στο τομέα της αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και των ρυθμίσεων, συνέβαλε στην μείωση τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ