Έχασα τα δεδομένα μου – Πως μπορώ να κάνω ανάκτηση;

Όταν πρόκειται για την ανάκτηση δεδομένων, υπάρχουν πολλοί μύθοι εκεί έξω. Οι άνθρωποι συστήνουν το Scandisk ή κάποια δωρεάν προγράμματα ως τα πιο εξελιγμένα εργαλεία ανάκτησης δεδομένων.

Όταν αποφασίσετε να μπείτε σε μια ομάδα συζήτησης για βοήθεια μετά από μια συντριβή του σκληρού δίσκου, μπορείτε συχνά να ακούσετε: «Απλά κάντε recovery από το back-up σας, έτσι δεν είναι;»

Βεβαιωθείτε ότι τα περισσότερα από αυτά που ακούτε σχετικά με την ανάκτηση δεδομένων δεν είναι αληθινά. Συνεχίστε να διαβάζετε…

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν είναι ακριβώς όπως τα βλέπετε! Ό, τι συνέβη με τα δεδομένα σας – είτε τα αρχεία διαγράφηκαν κατά λάθος, ένας ιός έχει εξαλείψει το αρχείο εκκίνησης, η μονάδα έχει διαμορφωθεί ή ακόμα και αν δεν αναγνωρίζεται πλέον από το λειτουργικό σύστημα, εφόσον δεν ήταν φυσικά τα δεδομένα που ήταν στη μονάδα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Τα αρχεία απλά δεν είναι προσβάσιμα πια όπως θα έπρεπε. Για παράδειγμα, αν διαγράψετε ένα αρχείο, τα δεδομένα του αρχείου δεν διαγράφονται από τη μονάδα δίσκου, αλλά αντί για αυτό το όνομα του αρχείου ορίζεται ένα byte υπογραφής. Αυτό το byte υπογραφής αναφέρει στα λειτουργικά συστήματα ότι η περιοχή αυτή μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα δεδομένα στη συνέχεια. Και ακριβώς αυτό συμβαίνει. Την επόμενη φορά που θα γράψετε κάτι στο δίσκο, τα νέα δεδομένα θα γραφτούν στην περιοχή που έχει επισημανθεί. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι, όσο δεν γράφεται τίποτα νέο στη μονάδα, τα δεδομένα παραμένουν εκεί, άθικτα και επομένως μπορούν να ανακτηθούν.

Αυτή η συμπεριφορά είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο προσπαθεί να αποκαταστήσει ξεχωριστά διαγραμμένα αρχεία που συχνά δεν είναι επιτυχής. Όταν διαγράφετε ένα αρχείο -και αδειάζετε επίσης τον κάδο ανακύκλωσης- μόλις διαπιστώσετε ότι εξακολουθείτε να χρειάζεστε το αρχείο, είναι πιθανό ότι έχετε κάνει κάτι, που έχει αντικαταστήσει την περιοχή δεδομένων του αρχείου.

Ακόμη και σε περιπτώσεις που φαίνονται πιο ριζοσπαστικές – όταν δηλαδή δηλώσατε τη μονάδα δίσκου σας από το FAT32 σε NTFS – και πέντε λεπτά αργότερα συνειδητοποιήσατε ότι δεν εννοούσατε τη μορφοποίηση αυτής της μονάδας δίσκου, όλα τα αρχεία σας εξακολουθούν να υπάρχουν. Όταν διαμορφώνετε μια μονάδα FAT32, καταστρέφονται τα πάντα (η εγγραφή εκκίνησης, ο FAT, ο ριζικός κατάλογος) εκτός από τον πίνακα κατατμήσεων και τα δεδομένα. Και αυτό είναι το μόνο που χρειάζεστε! Εφόσον τα δεδομένα είναι ακόμα εκεί τα αρχεία σας μπορούν να ανακατασκευαστούν – πολύ συχνά σχεδόν τέλεια.

«Εγκατάσταση αυτού του ενός προγράμματος δεν θα σας βλάψει …»

Ναι γίνεται! Ποτέ μην εγκαταστήσετε ή αντιγράψετε τίποτα στη μονάδα δίσκου από την οποία θέλετε να ανακτήσετε δεδομένα. Αν μπορείτε να το αποφύγετε, μην τρέχετε ακόμη τη μονάδα. Εκτελέστε το μόνο μια φορά, αφού έχετε συνδέσει έναν υγιή υπολογιστή με Windows ως δεύτερο δίσκο, έχετε εγκαταστήσει το λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων στη μονάδα «good» και τρέχετε το λογισμικό για να σαρώσετε τον «κακό» δίσκο.

Γράφοντας οτιδήποτε στη μονάδα δίσκου που έχετε την απώλεια δεδομένων, μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την ανάκτηση. Η εγκατάσταση ενός φαινομενικά μικροσκοπικού προγράμματος 1MB στη μονάδα δίσκου μπορεί να σημαίνει ότι δεν αντικαθιστάτε μόνο 1MB χώρου στη μονάδα δίσκου, αλλά καταστρέφετε αρχεία αξίας 100MB ή περισσότερων πέρα ​​από την ανάκτηση.

Ακόμη και η πλοήγηση στο Internet (αναζήτηση εργαλείων ανάκτησης δεδομένων) χωρίς download μπορεί να αντικαταστήσει δεδομένα στη μονάδα δίσκου. Ενώ στο διαδίκτυο το προσωρινό αρχείο δημιουργείται συνεχώς στον σκληρό δίσκο σας, συχνά χωρίς να το γνωρίζετε και ακόμα και αν έχετε απενεργοποιήσει τη χρήση cookies κτλ…

«Στο τέλος μόνο μια επαγγελματική υπηρεσία ανάκτησης δεδομένων μπορεί να βοηθήσει …»

Εάν χάσατε δεδομένα εξαιτίας ενός φυσικού προβλήματος με τη μονάδα δίσκου, δηλαδή η μονάδα κάνει περίεργους θορύβους, δεν περιστρέφεται καθόλου ή δεν αναγνωρίζεται πλέον από το BIOS, αυτό μπορεί να συμβαίνει. Όταν ένας σκληρός δίσκος υποστεί φυσική ζημιά, καμία λύση λογισμικού δεν πρόκειται να φέρει τα δεδομένα σας πίσω. Σας συνιστούμε να μην προσπαθήσετε να ανακτήσετε τα δεδομένα σας μόνος σας σε αυτές τις περιπτώσεις, γιατί κάθε φορά που εκτελείτε μια κατεστραμμένη μονάδα θα μπορούσε να είναι η τελευταία φορά που εκτελείται καθόλου. Αναζητήστε γνωστή εταιρεία που πραγματοποιεί ανάκτηση δεδομένων από χαλασμένες συσκευές που θα σας καθοδηγήσει για το μέγεθος του προβλήματος όπως και για το κόστος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ