Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: Ποιες περιοχές θα δουν αύξηση

Απ’ ότι φαίνεται οι «λαϊκές» περιοχές θα την πληρώσουν.

Οι νέες τιμές ζώνης των ακινήτων αναμένεται να ανακοινωθούν σε περίπου 3 εβδομάδες.

Οι εισηγήσεις των εκτιμητών που έχουν παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών (το οποίο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις) οδηγούν σε μεγάλες αυξήσεις (περίπου 30-40%) τις αντικειμενικές αξίες των «λαϊκών» περιοχών. Τι σημαίνει αυτό;  Ότι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) τα φτωχά στρώματα!
Ποιες περιοχές «φλερτάρουν» με αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με αυξήσεις που θα επηρεάσουν τον φόρο «φλερτάρτουν» ειδικά οι περιοχές που είναι δημοφιλείς σε βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, τύπου Airbnb.
Έτσι, περιοχές όπως Κουκάκι και Πετράλωνα θα δουν αύξηση στις αντικειμενικές που θα τις ανεβάσει κλίμακα και θα αυξήσει τον φόρο (πχ. από τιμή ζώνης 700 ευρώ σε 850 ευρώ και άρα από 2,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε 2,9 ευρώ ανά τ.μ.).
Αυτό πιθανότατα να ισχύσει και για συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας με τιμή ζώνης στα 900 ευρώ. Η νέα αντικειμενική τιμή θα ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις τα 1.000 ευρώ και έτσι η κλίμακα υπολογισμού θα πάει από τα 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα 3,7 ευρώ ανά τ.μ..
Να αποφύγει μεγάλες αυξήσεις ή μειώσεις θέλει η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, οι εισηγήσεις για μείωση των αντικειμενικών αξίες σε αρκετές «καλές» συνοικίες, οδηγεί σε μειωμένο φόρο στους ιδιοκτήτες των ακινήτων σε αυτές τις περιοχές.
Ο ΕΝΦΙΑ αποδίδει κάθε χρόνο στα ταμεία 2,65 δισ. ευρώ. Δεδομένου, ότι το ποσό αυτό – για λόγους δημοσιονομικής σταθερότητας δεν αλλάζει –  η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν γρίφο: πώς θα γίνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών χωρίς να υπάρξει αύξηση του φόρου που πληρώνουν τα «φτωχά» στρώματα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η… ήπια αναπροσαρμογή μοιάζει μονόδρομος. Τι εστί ήπια αναπροσαρμογή; Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών κατά τρόπο τέτοιο που ακόμη κι αν αυξηθούν, δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση του φόρου.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ