Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Καλλιθέα – Η kallitheapress.gr ήταν εκεί

Φωτογραφίες του Γιάννη Πεφάνη* απο τα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου – ρεπορτάζ.

Στοιχειώδες χρέος για το κράτος συνιστά η οργάνωση και λειτουργία των ειδικών σχολείων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψή του στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, ευχόμενος καλή δύναμη και καλή επιτυχία, τόσο στους μαθητές όσο και στο διδακτικό προσωπικό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλούμενος άρθρα του Συντάγματος τόνισε ότι είναι προφανές ότι «το κράτος τότε μόνον εκπληρώνει αποτελεσματικώς την περί Παιδείας αποστολή του κατά τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 2 επ. του Συντάγματος, όταν η Παιδεία αυτή παρέχεται σ’ όσους έχουν το αντίστοιχο δικαίωμα με τρόπο που σέβεται πλήρως την αξία του ανθρώπου και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, μέσα στο αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο της αναλογικής ισότητας».

«Άρα, όταν το κράτος βρίσκεται ενώπιον των ευθυνών του ως προς την περί Παιδείας αποστολή του έναντι μαθητών που αντιμετωπίζουν ειδικές ανάγκες, οφείλει να οργανώνει -και μάλιστα στο ακέραιο- τη σχετική διαδικασία, έτσι ώστε οι μαθητές με ειδικές ανάγκες να υπερασπίζονται την αξία τους και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους έχοντας τα απαραίτητα και κατάλληλα ειδικά εφόδια, τα οποία αποτρέπουν την εις βάρος τους μειονεκτική αντιμετώπισή τους σε σχέση με τους λοιπούς συμμαθητές τους. Ήτοι τα εφόδια, τα οποία επιτρέπουν σ’ όλους τους μαθητές, χωρίς αυθαίρετες διακρίσεις, να ξεκινούν, κατά το δυνατόν, από την ίδια αφετηρία» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Χωρίς πρωτόκολλο αφού υπήρχε κάποια προχειρότητα στις θέσεις που καταλάμβαναν οι επίσημοι αλλά με επισημότητα, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια, σήμερα Δευυέρα 8 Ιανουαρίου 2018, του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου και 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, που συστεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δημοσθένους και Αχιλλέως του οποίου τέθηκαν τα θεμέλια επί δημαρχίας Κώστα Ασκούνη και μετά απο μια χρονοβόρα διαδικασία γίνονται σήμερα τα εγκαίνια.

Η Δημοτική Φιλαρμονική και πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι είχαν καταλάβει τις θέσεις όχι με βάση το επίσημο πρωτόκολλο που τηρείται σε τέτοιες υψηλές επισκέψεις ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, μαζί με τον Διευθυντή του Δημοτικού κ. Κωνσταντίνο Ανδριανόπουλο, και την προισταμένη του νηπιαγωγείου υποδέχθηκαν,  αρχικά τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Πρωτοσύγγελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πατέρα Συμεών Βολιώτη, την α. εξοχότητα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον αντιπερειφεριάρχη Νοτίου Τομέα κ. Χρήστο Καπάταη, τον εκπρόσωπο του Υπουργού Παιδείας κ. Κασσιανό.

Τον αγιασμό τέλεσαν  ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής  Αθηνών, πανωσιολόγατατος Αρχιμανδρίτης Πατέρας Συμεών Βολιώτης μαζί με τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Αρχιμανδρίτη Πατέρα κ. Ειρηναίο Νάκο και τον Πρωτοπρεσβύτερο κ. Βασίλειο Χριστοδούλου

Στο τέλος του Αγιασμού χαιρετισμό αρχικά απεύθυνε ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ.Δημήτρης Κάρναβος.

Χαιρετισμούς απεύθυναν και ο Διευθυντής του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου κ. Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος, η Προϊσταμένη του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Κα Μαρία Ακτύπη, και ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας κ. Παναγιώτης Κασσιανός.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος μίλησε τελευταίος ανέφερε 

«Πανοσιολογιώτατε,

κ. Δήμαρχε,

Γονείς, μαθητές,

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, αλλά θέλω να σας διευκρινήσω πως δεν μου οφείλετε καμία ευχαριστία για το ότι βρίσκομαι εδώ. Τονίζω ότι βρίσκομαι για να εκπληρώσω ένα στοιχειώδες χρέος εκ μέρους της Πολιτείας, η οποία συνεργαζόμενη με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνει στην κοινωνία της Καλλιθέας, αυτό εδώ το σχολειό, το οποίο η κοινωνία το δικαιούται.

Είναι το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο της Καλλιθέας.

Είναι λίγο, είναι λίγο και πρέπει να πολλαπλασιαστούν αυτού του είδους οι εκπαιδευτικές μονάδες.

Και θα σας πω γιατί είναι στοιχειώδες χρέος της Πολιτείας να λειτουργούν τέτοια σχολεία σαν κι’ αυτό, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και όχι μόνο.

Αν ρίξουμε μία ματιά στο Σύνταγμα, το οποίο πρέπει να το διαβάζουμε, γιατί είναι ο καταστατικός χάρτης και των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων και της Πολιτείας και όλων ημών. Αν ρίξουμε μια ματιά στο Σύνταγμα, θα δούμε ότι στο άρθρο 16, που είναι το βασικό άρθρο για την Παιδεία, ορίζει ότι η Παιδεία αποτελεί βασική υποχρέωση του Κράτους, μέσα στην παράγραφο 2.

Τούτο σημαίνει ότι το Κράτος, σε συνεργασία με όλες τις μονάδες, της Αποκέντρωσης, της Αυτοδιοίκησης, το σύνολο θα λέγαμε της Πολιτείας, οφείλει να παρέχει το αγαθό της Παιδείας.

Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι από τη στιγμή που λειτουργούν τα σχολεία σε όλη την Επικράτεια, το Κράτος εκπληρώνει αυτή του την αποστολή.

Είναι λάθος.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι με το να λειτουργούν σχολεία γενικά στα οποία έχει πρόσβαση ο καθένας, το Κράτος εκπληρώνει αυτή του την αποστολή.

Γιατί;

Γιατί την διάταξη του άρθρου 16 παράγραφος 2 για την υποχρέωση του Κράτους ως προς την παροχή της Παιδείας, πρέπει να την ερμηνεύσουμε και με τις λοιπές διατάξεις του Συντάγματος, που αφορούν τον άνθρωπο και την Παιδεία του.

Μεταξύ άλλων, πρέπει να συνδυάσουμε την ερμηνεία του άρθρου 16, πρώτον, με το άρθρο 2 παράγραφος 1.

Αυτή την κορωνίδα του Συντάγματός μας, που καθιερώνει την υπεράσπιση της αξίας του ανθρώπου.

Δεύτερον, πρέπει να συνδυάσουμε αυτή τη διάταξη, με την άλλη κορωνίδα του Συντάγματός μας από πλευράς αρχών και αξιών, που είναι το άρθρο 5, μέσα από τις διατάξεις του οποίου καθιερώνεται η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας μέσα από την εξίσου ελεύθερη συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Και τέλος, πρέπει να συνδυάσουμε αυτή τη διάταξη με μία άλλη βασική ρήτρα την οποία περιέχει το Σύνταγμα και που είναι η βάση, το θεμέλιο της Δημοκρατίας μας.

Είναι η αρχή της Ισότητας.

Αλλά τι σημαίνει άραγε, αρχή της Ισότητας;

Δεν σημαίνει ότι πρέπει να μεταχειριζόμαστε όλους ίσια απλώς.

Η ισότητα από την εποχή του Αριστοτέλους – και εμείς οι Έλληνες έχουμε χρέος να θυμόμαστε αυτή την μεγάλη κληρονομιά – η αρχή της Ισότητας, λειτουγεί υπό την αναλογική της μορφή, μέσα από την έννοια της λεγόμενης διανεμητικής δικαιοσύνης.

Ισότητα, δεν σημαίνει απλώς και μόνο, ότι έχει ένας, το μοιράζονται εξίσου όλοι.

Σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων, αλλά και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων.

Γιατί παραβιάζουμε την αρχή της Ισότητας, όχι μόνο όταν μεταχειριζόμαστε άνισα τους ίσους, αλλά όταν μεταχειριζόμαστε με τον ίδιο τρόπο εκείνους που βρίσκονται σε διαφορετικές καταστάσεις.

Είναι μέγιστη υποκρισία η ισοπεδωτική αρχή της δικαιοσύνης και της ισότητας…».

Ακολούθησε η ξενάγηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αίθουσες του Σχολείου καθώς και των: Πανωσιολογοτάτου  Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτη Πατέρα  Συμεών Βολιώτη, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστου Καπάταη, του Δήμαρχου κ. Δημήτρη Κάρναβου, από  Κα Μαρία Ακτύπη, και τον κ. Κωνσταντίνο Ανδριανόπουλο. 

Αίσθηση προκάλεσε και σχολιασμό η μη συνοδεία στη ξενάγηση απο την επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Μαργαρίτη καθώς και τους επικεφαλής των άλλων Δημοτικών Παρατάξεων κ. Ψαλιδόπουλο και κ. Λασκαρίδη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γαϊτάνη και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Κωστάκη κάτι που αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε τήρηση πρωτοκόλλου αντίθετα συνόδευαν στην ξενάγηση ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γαλανόπουλος ο γνωστός επιχειρηματίας της πόλης κ. Γιοβανίδης , ο κ. Ράντος (Ρεπόρτερ Καλλιθέας) ο κ. Μειμαράκης (kallitheaonline) ο συνεργάτης και μέλος της ομάδας (kallitheapress) κ. Πεφάνης.

O πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, πριν αποχωρήσει, παρέλαβε από τα χέρια δασκάλας του Νηπιαγωγείου δύο αναμνηστικά συμβολικά δώρα, το οποία ήταν ένα καραβάκι, καθώς και μία ευχετήρια κάρτα και αφού την ευχαρίστησε ζήτησε να επισκεφθεί μαζί με τα παιδιά του σχολείου το προεδρικό Μέγαρο. 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν φύγει χαιρέτησε ένα προς ένα όλους τους παρισταμένους μέλη της Διοίκησης του Δήμου τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αναστάσιο Γαϊτάνη, τον αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Βαγγέλη Μπαρμπάκο, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Άννα Γιαννακού – ΠάσχουΜανώλη ΚωστάκηΚωνσταντίνο Κόκουλο, την Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Όλα για την Καλλιθέα μας» δημοτικό σύμβουλο Κα Βάσω Μαργαρίτη, τον δημοτικό σύμβουλο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Η Καλλιθέα Μπροστά»κ. Θοδωρή Ψαλιδόπουλο, τον Δημοτικό Σύμβουλο και Επικεφαλήτης Δημοτικής Παράταξης «Τώρα Καλλιθέα»κ. Λάζαρο Λασκαρίδη, τον Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Α. «Γιάννης Γάλλος» δημοτικό σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Ευσταθίου, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Παρασκευή  Γαλίτση – ΨαρούληΕλένη ΖαφειράκηΚωνσταντίνο ΚαλογερόπουλοΓεώργιο ΚουτσογιάννηΙωάννη ΒασσάλοΕυάγγελο ΑνδρεάδηΠαναγιώτη Γαλανόπουλο, κ. Φωτόπουλο και Γεώργιο Δεδούση, κ. Πολυχρονίδη, κ. Παυλίδη, τον Πρόεδρο της Ενωσης Καταναλωτών Καλλιθέας κ. Αλεξόπουλο, τους υπ. Δημοτικούς Συμβούλους κ. Γεωργούση, κ.Τζιλίνη, κ. Γρίβα Υποψήφιο Δήμαρχο Καλλιθέας και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Παρόν και Μέλλον για την Καλλιθέα», τον υποψήφιο βουλευτή και Τομεάρχη του Κεντρικού Τομέα Αθηνών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Φώτη Πεχλιβανίδη, τον Διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου κ. Ιωάννη Κουφόπουλο, τον κ. Παριανό μέλος της Δημοτικής Κίνησης πολιτών και τον κ. Μύαρη Διευθυντή του Αντιπερειφερειάρχη Νοτίου Αττικής.

* Φωτο: Γιάννης Πεφάνης – Γραμματέας Βυζαντινής Παραδοσιακής Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών – Φωτορεπόρτερ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ