Έφυγε ο Μιχάλης Σταφυλάς

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΦΥΛΑΣ Συγγραφέας Ευρυτάνας εκ Γρανίτσας, Καλλιθεάτης τα τελευταία 50 χρόνια στη γειτονιά του λόφου Σικελίας, έφυγε χτες για το αιώνιο ταξίδι σε ηλικία 99 ετών η κηδεία του θα γίνει αύριο στο κοιμητήριο Καλλιθέας.
Πρίν λίγο καιρό στη σελίδα www.kallitheapress.gr είχε αναφερθεί σε άρθρο της κ.Τασσώ Γαΐλα για το έντυπο που ήταν διευθυντής εδώ και χρόνια, την «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ».

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Περιοδικό ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ

Γεννήθηκε στη Γρανίτσα Ευρυτανίας το 1920. Η πρώτη του εμπειρία με τα γράμματα ήταν πικρή, αφού πρωτοσέλιδο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα της Αθήνας «Πατρίς» (19-7-1936), λίγες μέρες αργότερα θεωρήθηκε επαναστατικό από τη δικτατορία του Μεταξά (4ης Αυγούστου), με αποτέλεσμα να αποβληθεί από το Γυμνάσιο Καρπενησίου αρχικά και του Αγρινίου στη συνέχεια. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή την οποία εγκατέλειψε παίρνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση.

Σταδιοδρόμησε ως υπάλληλος του Υπουργείου Συγκοινωνιών, απολύθηκε από την δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 και τελικά συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του διευθυντή. Από το 1981εκλέγεται διοικητικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και κατόπιν της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Είναι αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της «Διεθνούς Εταιρίας Λογοτεχνίας» και μέλος του ΠΕΝ. Βιογραφείται σε ελληνικές και ξένες εγκυκλοπαίδειες. Έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δώσει εκατοντάδες ομιλίες. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Όταν τον απέλυσε η δικτατορία, δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο «Πολιτισμός» που κυκλοφόρησε την 10τομη Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών: «Γίγαντες του Πνεύματος» τα περισσότερα κείμενα της οποίας έγραψε ο ίδιος. Στον λογοτεχνικό τομέα είναι ο πρώτος μελετητής που παρουσίασε στην Ελλάδα τον Τούρκο ποιητή και φιλέλληνα Ναζίμ Χικμέτ με το πρώτο του βιβλίο. Έκτοτε έχει εκδώσει 20 βιογραφικές – κριτικές μελέτες για 50 Νεοέλληνες λογοτέχνες. Επίσης 8 βιβλία δοκιμίων, 4 μυθιστορήματα, 3 συλλογές διηγημάτων, 2 ποιητικές συλλογές και ένα θεατρικό («Πατροκοσμάς»). Για τρία χρόνια ήταν συνδιευθυντής του περιοδικού «Νεοελληνικός Λόγος», από το 1973 ως το 1987 διευθυντής του περιοδικού «Θεσσαλική Εστία» και από το 1988 ως σήμερα της «Πνευματικής Ζωής», (όπου διαδέχτηκε τον Μελή Νικολαΐδη). Σήμερα επιμελείται την έκδοση του τριμηνιαίου περιοδικού της Πανευρυτανικής Ένωσης «Ευρυτανικά Χρονικά». Κάθε χρόνο εκδίδει την «Διαρκή Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», που βρίσκεται στον 18ο τόμο.

Το 2008 η «Πανευρυτανική Ενωση» κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ευρυτανικά» που περιέχει εισηγήσεις του σε διάφορα θέματα ιστορικά και αντιστασιακά. Κάθε Ιούνιο που στη Δομνίστα Ευρυτανίας γίνονται εκδηλώσεις για το ξεκίνημα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ο Μιχάλης Σταφυλάς είναι ομιλητής με διάφορα θέματα. Το 2008 κυκλοφόρησε επίσης από την Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων το βιβλίο της καθηγήτριας Πανεπιστημίου και τ. υφυπουργού Πολιτισμού Καλλιόπης Μπουρδάρα «Μιχάλης Σταφυλάς – ο Ευρυτάνας λόγιος.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ

Ο Φανούρης πέθανε
κι όμως χτες ήταν καλά.
Χτες κάθονταν στην καρέκλα του
κι έκανε όνειρα για τη ζωή.

Σήμερα βρήκαμε ένα χαρτί
στην πόρτα του γραφείου
μέσα σε μαύρο πλαίσιο
«Τον λατρευτόν μας Φανούριον
κηδεύομεν σήμερον…».
Κι όμως, σήμερον, ήταν
να εισπράξει το μισθό του
και θα ‘παιρνε παπούτσια
των παιδιών του.
Σήμερον είχε τόσα να κάνει
για το αύριον…
Κι ήταν ήσυχος κι άκακος
ο Φανούρης
σαν όλους τους υπαλλήλους
που πέρασαν τη ζωή τους
ανακατώνοντας χαρτιά
κι ελπίδες, στο γραφείο τους.
Χτες ακόμα έγραφε ο Φανούρης
«λαμβάνω την τιμήν
να ζητήσω προσαύξησιν
λόγω τριακονταετίας…».
Σήμερα, δεν του χρειάζεται
καμιά προσαύξηση
στο ένα μέτρο γης
του Τρίτου Νεκροταφείου…

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΦΥΛΑΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ