Έτσι θα γίνει το Μικρολίμανο Μόλις εγκρίθηκε η μελέτη του έργου για την Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Ακτής Κουμουνδούρου

Ομόφωνα εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα η μελέτη του έργου για την Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Ακτής Κουμουνδούρου (Μικρολίμανο) κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Πειραιά. Πρόκειται για μια στρατηγική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας σε μια επιφάνεια που θα ξεπερνά τα 15.000 τ.μ. και στο σύνολο της θα αφορά όχι μόνο την περιοχή του Πειραιά αλλά και την Αττική ευρύτερα, καθώς, μέσα από την προτεινόμενη ανάπλαση, αναζωογονείται και ενεργοποιείται το παράκτιο μέτωπο της πόλης ώστε να εξελιχθεί σε έναν δυναμικό πόλο αλλά και σε διεθνή τουριστικό προορισμό.   «Φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι η ανάπλαση της περιοχής σε ένα καθορισμένο νομικό πλαίσιο με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας.

Το τοπίο θα αλλάξει και με το κομμάτι ανάπλασης από την Ακτή Δηλαβέρη έως το ΣΕΦ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τη νέα θητεία της δημοτικής αρχής». Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης δήλωσε: «Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκε η έγκριση της μελέτης για την ανάπλαση του Μικρολίμανου. Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του είναι ένα εμβληματικό έργο που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής προς το καλύτερο και θα συμβάλει στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης μας.

Όταν αναλάβαμε ως δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2014, υπήρχε τελεσίδικη δικαστική απόφαση για την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών στο Μικρολίμανο μέχρι το τέλος του ίδιου έτους, ενώ δεν υπήρχε καμία μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής.   Για τον λόγο αυτό ξεκινήσαμε να διεκδικούμε παρατάσεις στο θέμα των κατεδαφίσεων με τροπολογίες στη Βουλή, ώστε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις και τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτές και να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να παρουσιαστεί το συντομότερο δυνατό μια ολοκληρωμένη μελέτη.

Φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι η ανάπλαση της περιοχής σε ένα καθορισμένο νομικό πλαίσιο με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας. Το τοπίο θα αλλάξει και με το κομμάτι ανάπλασης από την Ακτή Δηλαβέρη έως το ΣΕΦ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τη νέα θητεία της δημοτικής αρχής».

Επιπλέον, πρόσθεσε: «Η μελέτη είναι ολοκληρωμένη. Έχει περάσει από αρχιτεκτονική επιτροπή και τις άλλες αρμόδιες επιτροπές. Εφόσον ψηφιστεί η σκοπιμότητα της μελέτης, θα κάνουμε Προγραμματική με την Περιφέρεια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, Ελεγκτικό Συνέδριο και Δημοπράτηση μέχρι τον Δεκέμβριο».   Να επισημάνουμε ότι η περιοχή του Μικρολίμανου αποτελεί κατάληξη του λόφου της Καστέλλας, δημιουργώντας μια «προκυμαία» ανάμεσα στο Πασαλιμάνι και στο Ν. Φάληρο βορειοανατολικά της Πειραϊκής Χερσονήσου, με θέα την είσοδο του Σαρωνικού Κόλπου, η οποία κατά την αρχαιότητα χαρακτηριζόταν πολεμικός λιμένας της αρχαίας Αθήνας.

Με το πέρασμα των αιώνων και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα αποτέλεσε καταφύγιο για τους αλιείς της περιοχής. Αργότερα, από τη δεκαετία του 1950 κι έπειτα, ο φυσικός λιμένας του Τουρκολίμανου μετατρέπεται σε διεθνή κοσμοπολίτικο προορισμό ψυχαγωγίας λόγω της φυσικής ομορφιάς του αλλά και της δυνατότητας πρόσβασης από θαλάσσης σκαφών αναψυχής, ιστιοφόρων κ.λπ. Το απομονωμένο μικρό λιμάνι και η κολυμβητική ακτή μετατράπηκαν σταδιακά σε οργανωμένο πόλο εστίασης-αναψυχής, σημείο αναφοράς και τουριστικό πόλο έλξης μητροπολιτικού επιπέδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ