Έδεσσα και Έντουαρτ Λίαρ

Έδεσσα η πόλη του νερού & Έντουαρτ Λίαρ, περιηγητής

Πρωτεύουσα του νομού Πέλλης στην κεντρική Μακεδονία και σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από την Θεσσαλονίκη, η Έδεσσα χτιμένη στον αυχένα που ενώνει τα όρη Βέρμιο και Βόρας και στην αρχή της πεδιάδας που μέσα της ρέει ο ποταμός Εδεσσαίος, κατοικημένη από τη αρχαιότητα γεμάτη μνημεία μνήμες και ιστορία δόξας αλλά και θρήνων, κατακτήθηκε από Ρωμαίους, Σλάβους, Βούλγαρους, Βυζαντινούς, Τούρκους ώσπου και πέρασε με την απελευθέρωση από τον Ελληνικό Στρατό στις 18 Οκτώβρη του 1912 στα Ελληνικά χέρια για να συνεχιστούν τα βάσανά της με την Γερμανική κατοχή και το κάψιμο της από τους Γερμανούς στην αποχώρηση τους το 1944, τον Εμφύλιο και την επερχόμενη μάστιγα της μετανάστευσης.

Έδεσσα πόλη των νερών

Έδεσσα το αρχαίο της όνομα Βοδενά από το σλάβικο (βοντά=νερό), νερά, πολλά νερά και το σήμα κατατεθέν της πόλης οι καταρράκτες της, οι μεγάλοι στο άκρο της πόλης, στο πάρκο αλλά και οι μικροί μέσα στην πόλη που όπως αναφέρουν τα ιστορικά κείμενα σχηματίστηκαν από φοβερούς σεισμούς που έπληξαν την πόλη μετά το 1300.

Αφορμή για την σύντομη αυτή παρουσίαση της Μακεδονικής πόλης της Εδέσσης ένα μικρό αφιέρωμα στον διάσημο Άγγλο συγγραφέα, περιηγητή και ζωγράφο Έντουαρτ Λίαρ (Edward Lear 12 Μάη 1812 Λονδίνο – 29 Ιανουαρίου 1888 Σαν Ρέμο Ιταλίας).

Διάσημος περιηγητής και ζωγράφος, τοπιογράφος, συγγραφέας ο Έντουαρτ Λίαρ παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε από παιδί, κατάθλιψης και επιληψίας, ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου και μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα που επισκέφθηκε πολλές φορές και την φιλοτέχνησε μοναδικά στις υδατογραφίες του, τον καμβά και τις ακουαρέλες του. Συνολικά περίπου 3000 έργα του έχουν θέμα την Ελλάδα, την Ελλάδα μέσα από τα μάτια του, πίνακες μοναδικής αισθητικής και πολιτιστικής για εμάς κληρονομιάς. Η Ελλάδα του 19ου αιώνα δια χειρός Έντουαρτ Λίαρ του ζωγράφου της Ελλάδας όπως τον αποκαλούσαν οι Άγγλοι.

Έδεσσα του σήμερα και αξιοθέατά της και Έδεσσα του 19ου αιώνα σε δημιουργία Έντουαρτ Λίαρ του Βρετανού πολυσχιδή καλλιτέχνη που αγάπησε την Ελλάδα μέσα από τα έργα του λόρδου Βύρωνα και που εφέτος συμπληρώθηκαν 130 χρόνια από το θάνατό του στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας στις 29 Ιανουαρίου 1888.

Βασικό βοήθημα: Εγκυκλοπαιδικό λεξικό Δομή / τ.8.
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ